Back to All Events

Case study: Flygbolaget BRA - från katastrofläge till succé

  • Advokatfirman Carler Kungsgatan 30 Stockholm Sweden (map)

Pandemivåren 2020 blev oerhört dramatisk för flygindustrin. Inrikesflyget drabbades minst lika mycket som utrikesflyget. Flygbolaget BRA, tappade mer än 95 % av sin omsättning på bara några veckor i mars, när allmänheten höll sig hemma med anledning av smittspridningen.

För att undvika en annars ofrånkomlig konkurs, inleddes en företagsrekonstruktion, med väldigt speciella förutsättningar. Den underliggande affärsverksamheten var sund, och hade nyligen genomgått en turnaround, men det var oklart hur lång tid det skulle ta innan efterfrågan på flyg började komma tillbaka. Rekonstruktionen innebar således att behålla minsta möjliga organisation för att kunna behålla nödvändiga tillstånd och avveckla övriga delar på bästa möjliga sätt. Samtidigt gällde det att avvecklingen gjordes på ett sätt som kunde möjliggöra en senare återstart, när väl efterfrågan hade återhämtat sig tillräckligt. Själva rekonstruktionen genomfördes på cirka ett halvår, men det dröjde ytterligare ett halvår innan flygtrafiken kunde återstarta.

Återstarten dröjde alltså längre tid än väntat, men när den väl kom igång så har efterfrågan återhämtat sig väldigt bra. Verksamheten har expanderat kraftigt och bolaget har snarare haft den angenäma utmaningen att klara av att växa i snabb takt.

I denna “case study” gås igenom kronologiskt om bakgrunden till krisen, tiden under och efter rekonstruktionen samt återstarts- och expansionsfasen. Samtalar gör Ulrika Matsgård, VD (och verksam som CCO under rekonstruktionsfasen) samt Nils Åberg (rekonstruktör).

Hållpunkter:

  1. BRA:s situation före pandemin 

  2. De dramatiska effekterna av pandemin i mars 2020 

  3. Förberedelserna inför rekonstruktionen 

  4. Rekonstruktionsfasen 

  5. Perioden efter rekonstruktionens avslut, men före återstarten 

  6. Återstarten och förberedelserna för detta 

  7. Expansionsfas, utmaningar och möjligheter 

  8. Framtidsutsikter 

  9. Lärdomar

När: Onsdagen den 24 maj kl. 18-19

Var: Advokatfirman Carler, Kungsgatan 30, 2 vån.

Kostnad: Nej, eventet är kostnadsfritt och öppet för alla som anmält sig.

Hur du anmäler dig: Anmäl dig genom Eventbrite.

Member Login
Welcome, (First Name)!

Forgot? Show
Log In
Enter Member Area
My Profile Log Out