Back to All Events

STAMPENS COMEBACK

  • PwC 1 Skånegatan Gothenburg, Västra Götalands län, 411 40 Sweden (map)

DESCRIPTION

Vad hände, hur gick det till och hur ser framtiden ut?

TMA Sweden har nöjet att hälsa dig välkommen till ett evenemang och seminarium, den 6 april 2017, som gästas av:

Martin Alsander, VD och koncernchef på Stampen

Moderator för kvällen är Peter Björnram, TMA Sweden

Den 23 maj klockan 09.30 lämnade mediekoncernen Stampen in ansökningshandlingar om rekonstruktion för 16 bolag vid sju olika tingsrätter. Det blev startskottet för den mest komplicerade rekonstruktionen i Sveriges historia. Målet: rädda 3 000 jobb, 14 tidningstitlar, sex tryckerier och distributionsverksamheten i Västsverige. Rekonstruktionen lyckades och i december 2016 genomfördes en nyemission som tillförde kapital och breddade ägandet i mediekoncernen.

Vi har bjudit in Martin Alsander, VD och koncernchef på Stampen, för att berätta om upprinnelsen till det dramatiska året, hur man lyckades med rekonstruktionen och framtiden för lokaljournalistiken. Välkommen till PWC:s lokaler på Skånegatan 1 i Göteborg den 6 april. Klockan 17.30 öppnar vi portarna! Vi börjar med mingel samt mat för att sedan, klockan 18.00, sätta oss ner och lyssna på Martins intressanta berättelse. Han kommer sedan att finnas på plats fram till klockan 20.00 för att svara på eventuella frågor.

Tid och plats:

När: Torsdagen den 6 april 2017

Tid: 17.30 – ca: 19.30

Plats: PwC:s lokaler, Skånegatan 1, Göteborg

Anmälan sker direkt via inbjudan. Vid övriga frågor, vänligen kontakta:
julia@hammarviken.com

Antalet platser är begränsade och vi följer principen först till kvarn...

Vi ses där!

Peter Björnram, Sofia Regestad, Tove Rosén Johansson, Emma Noreklint och Dick Montgomery

 

ANMÄL DIG HÄR

Vi ses där!

_______________________________________________________

Summary of Event:

Martin Alsander meets TMA Sweden to discuss the reconstruction of Stampen

On 6 April TMA members and guests had the opportunity to gather at PwC’s office in Gothenburg to listen to Stampen CEO Martin Alsander. After introductions by the hosts for the evening, Magnus Götenfelt, PwC and Tove Rosén Johansson, TMA Sweden, Martin gave a short presentation on the lessons learned from the reconstruction the company went through during 2016. 

The core activities in the Stampen Group are the Gothenburg-based daily Göteborgs-Posten and the printing group V-TAB. After many years of acquisitions the Group had acquired substantial debt and after a couple of tough years for the paper and printing business, Stampen began its operational turnaround during 2014-2015. But divesting 25 companies and entities, closing four printing facilities and reducing the number of employees was not enough.

The final blow to Stampen was the court decision for printers to hand-back the printed related VAT to customers when VAT rules changed. Stampen had to roll-out “Plan B” to take the Group through a substantial reconstruction, with 16 companies, 7 courts, 3000 employees and renegotiation of SEK 880 million in debt. 

All was well prepared for the reconstruction and Martin concluded that “we could not have done this any faster”. Reconstruction began formally on 23 May 2016 and by end-October Stampen could exit the reconstruction and could by end of 2016 raise new equity. 

After the presentation, the moderator, Peter Björnram TMA Sweden, opened for discussions. Given that many of the people involved were present the discussion could take different stakeholders perspectives and give a nuanced perspective – present were Peter Hjörne, chair, Christian Andersch, administrator, Kristina Brandt, CFO and Claes Jonson, who played a significant role in the re-financing. The discussion became a workshop on reconstruction best practices. 

Martin concluded with a couple of important points:

  • Prepare and plan well – work with different scenarios and involve stakeholders early. Only then can you be as flexible as needed. All things will not go according to plan, but the better you are prepared the more likely you will be successful
  • Cash is king – and manage for it! Many suppliers are not used to receiving cash payments, so preparation of a “cash only culture” is needed.
  • Communicate clearly and regularly – involve suppliers early on. Keep a regular pace. Speak the truth and have one key spokesperson.
  • Speed, speed, speed – the pace of execution is of utmost importance to succeed. Being in reconstruction is not good for a company.

Fredrik Vernersson, President TMA Sweden

Martin Alsander, VD Stampen, redogör för rekonstruktionen

Martin Alsander, VD Stampen, redogör för rekonstruktionen

Intresserade åhörare.

Intresserade åhörare.

Ett femtiotal medlemmar och gäster deltar i debatten

Ett femtiotal medlemmar och gäster deltar i debatten